P1220934 Onguta schoolP1220868P1220924 blij met lesboekenP1220909 voordragen moraal 4P1220908 voordragen moraal 3P1220907 voordragen moraal 2P1220912 dans goede afloop 3

Deze oproep geldt voor mensen met kinderen, kleinkinderen, neefjes en nichtjes, kortom iedereen die wel eens wat onderneemt met kinderen
in  basisschoolleeftijd.

BREEK AF DIE TENT, BOUW EEN SCHOOL VOOR DE KINDEREN VAN ONGUTA!

Stichting SPOTS en Boekies en Bakkies organiseren een Ongutamaand met dit thema: kinderen die in tenten naar school gaan, omdat er geen
geld is voor een fatsoenlijk gebouw. Of helemaal niet naar school kunnen omdat er geen plaats is!De voorjaarsvakantie is begonnen en er wordt van alles georganiseerd voor jullie (klein)kinderen.

Deze suggestie geldt niet alleen voor deze week, maar omvat een wedstrijd met een opdracht waarbij de kinderen zelfs t/m 31 maart hun hersens mee kunnen stimuleren! En op de winnaars van de wedstrijd (er zijn eigenlijk 3 wedstrijden gekoppeld aan leeftijdsgroepen), wacht op 9 april een mooie prijs, uitgereikt door wethouder Marga de Goeij!

WEDSTRIJDFORMULIEREN ZIJN VANAF NU AF TE HALEN IN DE WINKEL, BIJ DE DOM IN DE LIER.

Vanaf donderdag donderdag 25 februari t/m 31 maart wordt Boekies en Bakkies ingericht in Afrikastijl en is er informatie over de kinderoren van Onguta te zien en te lezen. In maart zijn op de zaterdagen en de woensdagmiddagen allerlei activiteiten.

In de Lierse bibliotheek is nu al een presentatie te zien over de kinderen van Onguta.

ALS SYMBOLISCH GEBAAR WORDT AAN DE KINDEREN GEVRAAGD 1 (EEN) EURO TE DOEN IN HET TENTJE DAT BIJ DE KASSA IN DE WINKEL STAAT. EEN EERSTE STEEN VOOR HET NIEUWE GEBOUW!

LATER DIT JAAR WORDEN MEERDERE ACTIVITEITEN GEORGANISEERD OM GELD IN TE ZAMELEN.

Met de oproep: ‘Breek die tent af, bouw een school voor de kinderen in Onguta! helpt kinderboekwinkel Boekies en Bakkies in De Lier, samen met Stichting SPOTS, Afrikaanse kinderen. Boekies en Bakkies laat Westlandse kinderen én volwassenen kennismaken met de Onguta: drie dorpen van het Hererovolk, waar wegens geldgebrek, slechts 50 van de 150 kinderen naar school gaan. Een school van die bestaat uit drie (te kleine) tenten!
Een foto-expositie toont het dagelijks leven van de kinderen in Onguta, er zijn voorlees- en knutselactiviteiten en een teken/schrijf/knutselwedstrijd daagt kinderen uit een plan te bedenken om hun leeftijdgenoten in Onguta aan een school te helpen. Deze ‘Ongutamaand’ is de aftrap van een uitgebreide inzamelingsactie later dit jaar, om de kinderen van Onguta aan een schoolgebouw te helpen. Zodat zij allemaal naar school kunnen. Net als de kinderen hier!

Onguta, waarvan de bevolking veelal uit veeboeren bestaat, grenst aan de westkant van Etosha National Park. Leeuwen die in dit gebied leven vormen een bedreiging voor het vee en olifanten vernielen waterinstallaties. De wilde dieren zijn dus enerzijds een probleem, anderszijds kunnen zij de weg uit de armoede en naar werkgelegenheid betekenen. Veel toeristen, liefhebbers van ‘wildlife’, komen immers voor leeuwen en olifanten naar Afrika. AfriCat Foundation, financieel gesteund door het Nederlandse SPOTS, maakt zich sterk voor samenleven van mens en (roof)dier. AfriCat helpt de mensen in Onguta met het beschermen van vee tegen o.a. leeuwen en het bouwen van olifantbestendige waterinstallaties. Onguta heeft AfriCat, dat onderwijs hoog in het vaandel heeft staan, gevraagd te helpen met fondsenwerving voor een eenvoudig schoolgebouw.

De ouders van Onguta popelen om ZELF stenen te bakken en muren te bouwen. Geld is nodig voor overig bouwmateriaal, toiletten, schoolbanken, stoelen enz. In de winkel staat een donatiepot: elke euro brengt het afbreken van de tenten een stukje dichterbij!

Elles Abbink van Boekies en Bakkies en Lia Spitters van Stichting SPOTS betrekken ook de Lierse scholen bij de actie, onder meer door het aanbieden van gastlessen. En natuurlijk hopen Elles en Lia dat leerlingen van de scholen in het Westland, deelnemen aan de wedstrijd en de activiteiten. En natuurlijk de ideeën die de prijsvraag oplevert oppakken.

Let op de agenda van website www.boekiesenbakkies, op Facebook en Twitter van Stichting SPOTS (www.stichtingspots.nl) en op de website van Lia www.liaspitters.nl

 

WERELDMUSEUM op  Monsterse montessorischool

Het project ‘Wereldschool’ bij de Eerste Westlandse montessorischool Monster werd afgerond met het Wereldmuseum op dinsdag 31 maart 2015. De opbrengst van het Wereldmuseum was bestemd voor Stichting SPOTS en in het bijzonder voor de AfriCat Foundation in Namibië. Van de opbrengst, maar liefst 1.528 euro, wordt 3 jaar lang de leeuw Senzhi geadopteerd. Via de Stichting SPOTS blijven de leerlingen op de hoogte van ‘hun’leeuw. Het geld, mij door de leerlingenraad overhandigd, is bij de AfriCat Foundation. Kinderen en leerkrachten ontvingen een ‘Certificate of Appreciation’ als dank voor hun inspanningen, en een prachtige foto van hun leeuw ‘Senzhi’!  

               

Speciale actie van Stichting Spots i.s.m. Groei en Bloei Westland vanaf 15 augustus 2014

  Waarom NU deze actie?Red Lion’:  deze dieprode amaryllisbloem/bol moet vechten voor zijn bestaan in tijden van crisis. Helaas geldt datzelfde voor de ECHTE LEEUW! In 2014 luidt het Wereld Natuur Fonds de noodklok: de koning van de Afrikaanse savanne staat op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. In 1990 waren er nog 200.000 leeuwen, nu nog 10% daarvan d.w.z. ca. 20.000 en de afname gaat door in een angstwekkend tempo! Vandaar dat stichting SPOTS o.a. deze actie organiseert met Amaryllis ‘Red Lion’ om de leeuw meer kans te geven. Stichting SPOTS ondersteunt kleinschalige non-profit organisaties in Afrika die samen met de lokale bevolking en overheid en andere organisaties als het Wereld ‘Natuur Fonds, de leeuw trachten redden. Dit bijzondere dier trekt mensen uit de hele wereld naar Afrika en levert dus ook werk op. Planten- en dierenliefhebber Deze actie is een initiatief van Lia Spitters, bekend van de ‘de Proeftuin’ en de bloemenveiling, ook jarenlang VKC-jurylid. Maar ook gegrepen door ‘safari-Afrika’ met de leeuw als een van de meest indrukwekkende bewoners. En daarom vrijwilliger bij de Nederlandse Stichting SPOTS die kleinschalige organisaties zonder winstoogmerk in Afrika ondersteunt. 
Als kattenmens kwam Lia bij de  AfriCat Foundation met directeur Tammy Hoth in Namibië terecht. Tammy en haar mensen werken letterlijk dag en nacht om mens en dier SAMEN te laten overleven in het bittere, droge woestijnklimaat van zuidelijk Afrika.
De actie: U koopt een goed bloeibare amaryllisbol ‘Red Lion’ in een doosje met foto van de Red Lion erop en een gebruiksaanwijzing erbij. De netto-opbrengst van de bol gaat rechtstreeks via de Nederlandse Stichting SPOTS naar de AfriCat Foundation in Namibië.  Doel: De AfriCat Foundation koopt GPS-halsbanden en onderzoekt daarmee leeuwengedrag. Leidt Lion Guardians en dierenartsen op, die veeboeren helpen een levensvatbaar bedrijf te runnen in gebieden met grote roofdieren. Leeuwen leven in familiegroepen: enkele halsbanden (ca € 2.500,- per band)  per groep zijn voldoende om een groep te volgen. Ook de jeugd wordt getraind in weekenden en schoolvakanties: zij zullen later hun brood zullen verdienen als veeboer of gids in natuurparken.