Schilderijen

Schilderijen
Impressie van de opening ‘Over Samen Leven’, Hofboerderij, 8 september 2013

Expositie Lia Spitters in Hofboerderij:  ‘Over Samen Leven’
opening zondag 8 september 14.30 uur, door Eric Borggreve, voormalig galeriehouder in Naaldwijk.

September 2013 exposeerde ik in de Hofboerderij te Wateringen met schilderijen en gedichten. ‘Samenleven’, een terugkerend thema in mijn werk, blijkt in ons dagelijks leven een hele opgave. En dan gaat het alleen nog over mensen.Samenleven van mens en dier is nog een extra uitdaging op onze nu al volle planeet. Het vraagt een niet aflatende inspanning, vooral van ons, mensen.
Hoe een plek creëren voor, en leefruimte gunnen aan de schepselen die deze planeet bevolken?

De expositie bestond uit een Amerikaans en een Afrikaans deel.
Het Amerikaanse deel was een indruk van tradities en leefgebieden van Noord-Amerikaanse Indianen: eigenheid behouden én leven in de overheersende blanke cultuur. Jaarlijkse bijeenkomsten (Powwows), waar stamleden elkaar ontmoeten, zijn een belangrijk middel om de tradities in stand te houden.
Het Afrikaans deel spitst zich toe op het  samenleven van mens en dier. Vooral op
het angstwekkend snel slinkend leefgebied van dieren.
Naast olieverf gebruikte ik o.a. (pak)papier om dit aspect te benadrukken. De onlangs geschreven gedichtencyclus sluit daar bij aan.
In 2012 deed ik vrijwilligerswerk in Namibië voor stichting AfriCat, die zich inspant om samenleven mens-dier te realiseren. Zondagmiddag 15 september was Tammy Hanssen uit Namibië aanwezig om toelichting te geven op het werk van de AfriCat Foundation: een extra dimensie van de expositie.

Figuratief of abstract, het werk valt op door heldere, uitgesproken kleuren en de symbolische benadering. Zo staan  in ‘Ontmoeting’, merksandalen naast eenvoudige sandalen van afgedankte autobanden,voor een contrast tussen de westerse en Afrikaanse cultuur.
Vaak ontstaan er thema’s en series. Dat is geen opzet; dat gaat gewoon zo.
De opbrengsten van de voor deze expositie gemaakte bundel, met foto’s en gedichten, gingen naar de AfriCat Foundation.